Foto van Dominique Stulens

Stoppen met roken en dopamine

Hét argument om nicotine verslavend te noemen is de hypothese dat nicotine een gevoel van genot zou veroorzaken.

Dit wordt verklaard door het feit dat wanneer nicotine de hersenen binnenkomt er dopamine, een stofje in de hersenen  stijgt.

De heren en dames van de Royal College of Physicians concludeerden dit omdat er ook dopamine in de hersenen vrijkomt in de hersenen bij personen die cocaïne nemen.

Maar die gevolgtrekking is gewoon dom, zeker als je zetelt in de Royal College of Physians, een van de hoogste geneeskundige organen ter wereld.

Hoedanook. Deze veronderstelling wordt het brain-reward mechanism of het hersen-beloning-systeem genoemd.

Het ergste is dat heel het rapport en de theorie over nicotineverslaving gebaseerd is dit nooit bewezen en intussen wetenschappelijk achtergehaalde dopamine-beloningssysteem.

In dit artikel ga ik je bewijzen dat deze gevolgtrekking klinkklare onzin is. En dat is niet eens zo’n lastige opdracht.

Aan de hand van een hele reeks voorbeelden ga ik je aantonen dat diezelfde dat dopamine stijgt in diezelfde hersenkern betrokken zijn bij heel wat situaties die juist het tegengestelde zijn van genot.

De wetenschappelijke onderbouwing van mijn bewering kan je ook uitgebreid bekijken in video 1 uit mijn 5-delige reeks over het officiële rapport over nicotineverslaving.

 

inhoud

 

1.Toen Ik studeerde was Dopamine Helemaal geen Geluksbrenger

Ik weet nog goed toen ik kinesitherapie studeerde aan de universiteit in Leuven en toen het in de lessen neurologie over dopamine ging: dié les was ik wel aanwezig en heb ik goed onthouden:

De professor zei dat we –als het over dopamine ging – twee woorden moesten onthouden:

Leerprocessen – Arousal  (Waakzaamheid)

Ik leg uit wat dat is.

2. Wanneer komt er Dopamine vrij in de Nc Accumbens ?

Dopamine komt in actie bij leerprocessen  (beloning en straf). Bij die leerprocessen ga je twee zaken aan elkaar koppelen bvb een spin en angst (neuro-associaties). Nadien gaan je haren al rechtstaan als je nog maar aan een spin denkt.

Dopamine veroorzaakt Arousal, een verhoogde staat van paraatheid en bewustzijn. Voorbeelden hiervan zijn bedreigende situaties, situaties waarin je moet presteren (stress) of situaties van geluk (geboorte van een kind)

Maar ook bij emotioneel beladen situaties –zowel positieve (blijdschap) als negatieve emoties (wrok, schaamte, verdriet, frustratie, angst) zal de dopamine stijgen.

Enkele voorbeelden

A. Dopamine bij Hevige Pijn en Vergif

A1 Hevige pijn

Herinner je je nog dat je als kind nieuwsgierig was naar dat hete strijkijzer? Ik herinner mij dat mijn broer zo nieuwsgierig was dat hij eensmoest gaan voelen en zijn handjes verbrand heeft.

Hij heeft nooit meer de behoefte gehad om een strijkijzer vast te nemen,  althans niet langs de onderzijde.

Wat is er nu gebeurd? Kijk, bij een wetenschappelijk onderzoek met ratten is gebleken dat wanneer zij hevige electroshocks kregen, dat er een grote hoeveelheid dopamine vrijkwam in de hersenkern (n Accumbens)

Die dopamine zorgde ervoor dat die ratten de pijn leerden onthouden. Wanneer er bovendien extra dopamine werd toegevoegd aan deze ratten, bleek dat zij deze pijnprikkel veel langer onthielden dan bij de ratten die géén extra dopamine toegediend kregen.

Bij mijn broer kwam er dus door de hevige pijn aan zijn handen een grote hoeveelheid dopamine vrij, waardoor hij leerde dat hij in het vervolg een heet strijkijzer beter met rust liet.

Dopamine heeft in dit geval duidelijk niets te maken met genot, maar met het aanleren én onthouden van zaken die jou pijn kunnen doen.

Nu, volgens de theorie dat dopamine een genotshormoon is (brain-reward), zou mijn broer zich euforisch gevoeld moeten hebben toen hij het strijkijzer aan een grondig onderzoek dacht te moeten onderwerpen. Ik kan je uit eerste hand vertellen dat dit niét waar is

 

A2 Vergif

Ook bij vergif komt er dopamine vrij in de hersenkern de nc accumbens. Des te groter het vergif, des te meer dopamine er vrijkomt. Ik denk ook niet dat jij geniet van het drinken van een glaasje toiletreiniger

Natuurlijk heeft die dopamine hier opnieuw de functie van eenwaarschuwingssignaal om jou te ‘leren’ dat je beter ver weg blijft van dit vergif. te verhinderen dat jij opnieuw in contact komt met dat vergif.

Ook bij een voedselvergiftiging zullen er grote hoeveelheden dopamine vrijkomen in de hersenkern de nucleus accumbens. Hierdoor gaat het lichaam in alarmfase en gaat er zo snel als het kan er alles aan doen om jou te ont-giften.

Ook bij deze voorbeelden blijkt dat dopamine absoluut geen genotshormoonis. Ik denk immers niet dat jij je in een euforische stemming voelt na een voedselvergiftiging

 

B. Dopamine bij Arousal – Alertheid en Opwinding

B1. Positieve Verwachtingen : Opwinding en Verlangen

HVerlangen en iets graag willen zet dopamine vrij, zelfs als je het (nog) niet hebtet is donderdag vandaag. Je kind is opgewonden, omdat het morgen op schoolreis vertrekt naar de Efteling. Hij verlangt er echt naar om Lange Jan nog eens terug te zien. Zelfs in die mate dat het de nacht van donderdag op vrijdag zelfs bijna niet kan slapen.

Dit kind heeft een verhoogde hoeveelheid dopamine in zijn hersenen, en is gelukkig, in blijde verwachting en volverlangen naar de leuke dag die komen gaat.

Het is niet de dopamine die dit gevoel veroorzaakt, maar zijn verwachting en het verlangen dat er een leuke dag gaat komen die hem gelukkig maakt.

Dopamine is het stofje dat de blijde verwachting of het verlangen doorgeeft aan de hersenen, maar dopamine is niet de oorzaak dat het opgewonden gevoel veroorzaakt.

 

B2. Negatieve Verwachtingen: frustratie

angst en frustratie zorgen ervoor dat er dopamine vrijgezet wordt (Arvind Balaraman/freedigitalphotos.net)Het is donderdag vandaag. Je kind vertrekt morgen op schoolreis. Maar … het kijkt er erg tegenop omdat het altijd gepest wordt op school. Hij voelt zich al misselijk als hij er nog maar aan vrijdag denkt en het kan er zelfs niet van slapen.

Dit kind heeft een enorme hoeveelheid dopamine in zijn hersenen. Hij is dan ook zo ongelukkig, erg bang en zenuwachtig dat het zelfs niet kan slapen. Het is zelfs mogelijk dat het kind ziekte zal veinzen om de stress situatie van de volgende dag te ontvluchten. Ook hier zorgt dopamine niet voor de angst, de onrust en de frustratie.

Het is de verwachting van het kind om opnieuw gepest te worden dat ervoor zorgt dat het zich zo voelt, niet dopamine. Dopamine rapporteert deze verwachting aan de hersenen, de hersenen geven deze informatie door aan het lichaam, waardoor het kind de angst werkelijk voelt in zijn lichaam.

C. Dopamine bij Bedreiging, Angst en Afkeer

C1 Oog in Oog met een Inbreker

Stel, je ligt in je bed en in het midden van de nacht stapt er een gemaskerde inbreker aan de rand van je bed. Een fel licht schijnt recht in je ogen en tegelijkertijd richt hij een geweer op je. Hij begint te schreeuwen dat hij de autosleutels moet hebben en dat hij je dan verder gerust laat.

Jouw dopamine gaat ineens enorm de hoogte in. Je staat doodsangsten uit onder de bedreiging van het geweer en slaat volkomen in paniek. In de hoop dat hij je gerust laat geef je hem de autosleutels en hij vertrekt gelukkig … met de autosleutels, maar ook met de huissleutels. Jij laat natuurlijk je sloten veranderen om te voorkomen dat deze indringer opnieuw naast je bed staat!

Als dopamine –althans volgens de theorie van de auteurs van het officiële rapport van de nicotineverslaving- een goed gevoel zou veroorzaken, dan zou je euforisch moeten worden en hem een tas koffie met een koekje moeten aanbieden.

Ik denk eerlijk gezegd dat dat niet het geval is ;-)

 

C2. Op het menu van een Hongerige Tijger gestaan!

Als jij oog in oog komt te staan met dat lieve katje hier met grote, witte tanden, dan denk ik niet dat jij dit katje mee zal nemen als huisdier. Wat er wel gebeurt is het volgende: Jij denkt: GROOT GEVAAR! (En je roept op je moeder :-)

Een grote hoeveelheid dopamine signaleert dit groot gevaar aan de de accumbens. Die interpreteert dit signaal en gaat jouw helpen door een grote hoeveelheid adrenaline vrij te zetten. Hierdoor kan jij vluchten gaan of vechten natuurlijk, maar dan liefst enkel als je er zeker van bent dat  je kan winnen

Kijk, volgens de professoren – die beweren dat er door dopamine een gevoel van beloning of genot ervaren wordt, zou jij een euforisch gevoel moeten ervaren als je oog in oog komt te staan met die tijger ie wel zin heeft in een Nederlandse of Belgische steak.

Of je zou moeten denken: ‘Het is lang gelden dat ik nog zo’n leuke beloning gehad heb!’ Je zou zelfs verslaafd kunnen raken aan het ‘oog in oog komen te staan met een tijger’ ;-)

Klinkt absurd natuurlijk 😉

 

C3. Aversie of Afkeer

Kijk, 'Oh neen, ik wil dat helemaal niet eten, ik krijg daar buikpijn van!' (Dominici di castello/ freedigitalphotos.net)ik lust geen kaas. (Ik eet dus ook pizza zonder kaas :-)) Andere mensen beginnen al te watertanden als ze nog maar aan kaas denken .

Vroeger maakte mijn moeder soms een schotel met witloof en hesp in kaassaus. Mijn haren gingen al rechtstaan als ik het nog maar rook. Maar mijn moeder vindt juist dat het hele lekker ruikt en smaakt.

Wat gebeurt er nu in de hersenen?

Als zij die kaassaus ruikt, dan komt die reuk via neus en de reukzenuw in de hersenen. Vanaf daar brengt Dopamine dit signaal naar die hersenkern –de n accumbens. Die ontvangt en interpreteert dit signaal volgens de neuro-associaties van mijn moeder. (Mm lekker!)

Daardoor zal mijn moeder zich verheugen als ze die saus ruikt omdat ze weet dat ze straks witloof met hesp en kaassaus kan gaan eten.

Maar als ik die kaas ruik – en ik vind dat dat stinkt- dan geeft mijn dopamine de ‘stinkende’ informatie door aan de n accumbens. Die onderneemt de gepaste actie –in overeenstemming met mijn ideeën over kaas- en zorgt er dus voor dat mijn kiekenvel-systeem geactiveerd wordt. (Dat kan ik je bewijzen :-)

  • Dopamine en die hersenkern zijn dus helemaal niet verantwoordelijk voor het verheugen van mijn moeder op haar kaassaus en evenmin voor mijn aversie voor kaas. Ze geven gewoon de signalen door die onze hersenen binnenkomen. Klaar.
  • Volgens de theorie van de Royal College of Physicians – dat dopamine en deze hersenkern een mechanisme zou zijn dat een euforisch gevoel veroorzaakt- zouden zowel mijn moeder als ik in extase moeten raken door (het ruiken van) kaas.
  • Sterker nog, het feit dat dopamine en n accumbens actief zijn, zouden moet bewijzen dat ik daardoor verslaafd zou zijn aan kaas. En ik kan je verzekeren dat dat niét het geval is ;-)

Dat dit absurd klinkt, had je zelf al begrepen, toch?

 

D. Dopamine bij Verbeelding & Muziek

D1. The Notebook

The notebook spreekt tot de verbeelding van veel vrouwen en doet de dopamine immens stijgen!Als je met vrouwen spreekt over The Notebook, dan begint de dopamine direct omhoog te gaan. Ze voelen zich al goed. Bij de meeste mannen krijg je net het omgekeerde, ondanks het feit dat het dezelfde film is ;-)

Het is dus niet de dopamine die zorgt voor het geluksgevoel als ze aan The notebook (of is het Ryan Gosling) denken. Het is zelfs niet de film die ervoor zorgt dat ze zichgelukkig voelen. Het is de vrouwelijke beleving –en de hoop dat dit ooit werkelijkheid wordt –die de dopamine omhoog doet gaan. Hoe groter deverbeelding, des te meer dopamine

 

D3. Vijftig Tinten Grijs

Vijftig tinten grijs van E.L. JamesDe Verborgen sexuele verbeelding op de agenda van de vrouw heeft meer dopamine bij vrouwen losgemaakt dan bij alle vrouwen tesamen die The Notebook gezien hebben.

De inhoud van dit boek triggerde alleszins het oerinstinct van de vrouw, wat zorgde voor een immense boekenverkoop. Ik denk eerlijk gezegd wel dat het lag aan de inhoud van het boek ln niet aan de dopamine.

 

E. Dopamine bij een Emotioneel beladen situatie (+ en – )

E1 Slecht nieuws

Wanneer je slecht nieuws krijgt, gaat de dopamine snel omhoog! Je krijgt schokkend nieuws en jij bent … in shock. Je bent even helemaal van de wereld af. De dopamine die vrijkomt, is hier rechtevenredig met de ernst van het slechte nieuws.

Dopamine geeft dit schokkend bericht door aan de hersenen, jij bent perplex geslagen. Aan de grond genageld als het ware.

Ondanks de immense hoeveelheid dopamine, ben je helemaal niet euforisch. Als dopamine een gelukshormoon zou zijn, dan zou dit wel het geval zijn, zelfs bij slecht nieuws

 

E2. Verliefdheid

Je hebt ‘de ware’ ontmoet, idealiseert deze persoon en vindt hem/haar gewoon het einde. De ideeën die jij over die persoon hebt, worden door dopamine aan de hersenen doorgegeven en jij voelt je in de zevende hemel.

Maar wanneer blijkt dat deze persoon toch niet helemaal overeenstemt met de persoon in je verbeelding, dan beginnen zijn/haar foutjes op te vallen en zelfs teirriteren. Dopamine geeft deze ideeën door aan de hersenen en weg is … de zevende hemel.

 

3. Dopamine is de Boodschapper, Nc Accumbens de ontvanger.

Dopamine is de boodschapper -de postbode . Dopamine veroorzaakt geen gevoel, het geeft gewoon het gevoel door dat doorheen de zenuwen looptIn je brievenbus kan je kaartjes krijgen met gelukswensen voor je verjaardag of voor het nieuwe jaar, maar ook rekeningen.

Maar de postbode is niet verantwoordelijk voor wat er in jouw brievenbus belandt. Hij brengt gewoon de post. (Ik zou eens willen zien hoe je zou reageren als je postbode jouw post zou openen)

Dopamine is dus de boodschapper: het is niet verantwoordelijk voor wàt jij voelt. Het is een neuro-transmitter.

Dat wil zeggen dat het de informatie, de boodschap die doorheen de zenuwen (neuro) loopt, doorgeeft (transmitter) aan de hersenkern de nc accumbens. Niet meer en niet minder.

Dopamine geeft deze informatie door aan de Nucleus accumbens. Deze kern is eigenlijk de ontvanger van de informatie.

Ook de nucleus accumbens veroorzaakt géén gevoel. Het interpreteert en gebruiktdeze informatie om het lichaam de opdracht te geven op een gepaste manier op de situatie te reageren. Niet meer en niet minder

De reactie van het lichaam is de uitkomst van jouw gedachten over iets en/of door hetchemische effect van een stof.

 

4. Samenvatting: Bij welke Functies in het Lichaam is Dopamine en de Nc Accumbens betrokken.

Laat duidelijk zijn dat dopamine en de Nc accumbens –buiten het overbrengen en ontvangen van signalen die jouw lichaam binnenkomen-géén functie hebben:

Dopamine en de nc accumbens zijn betrokken bij …

  • Negatieve en positieve leerprocessen (beloning, straf, neuro-associaties)
  • ALLE emotionele situaties (van blijdschap tot angst, woede, schaamte, verdriet, hoop)
  • Verwachtingen over iets (zowel positief als negatief)
  • Verbeelding en verwachting
  • Stress situaties – vergif –hevige pijn
  • GEVAAR & Bedreiging !!!

 

Beweren dat dopamine en Nc accumbens een genotshormoon en een genotkern zouden zijn is dan ook totaal absurd.

Beweren dat nicotine verslavend is –op basis van het feit dat dopamine stijgt in de hersenen wanneer iemand rookt- is gewoon kortzichtig en dom.

Je kan mij niet wijsmaken dat deze wetenschappers dit niet weten. Ik vind dan ook dat ze iets omzichtiger met hun bewijsmateriaal mogenen omgaan voordat ze rokers wereldwijd bestempelen als nicotineverslaafde.

En nu ben ik beleefd. Ik heb me door die dwasheid 5 lange jaren dom, zwak en verslaafd gevoeld!

 

5. Wetenschappers moeten Kijken naar Wat Is, niet naar wat Zij Dénken dat er Zou moeten Zijn

Een mens zou moeten zoeken naar wat is, niet naar wat hij dénkt da er is.Het enige aspect waarop wetenschappers steunen om nicotine verslavend te kunnen noemen is het hersen-beloning systeem*.

Het vreemde is dan ook dat dit rapport dateert van 2000, terwijl in 1995 al heel duidelijk aangetoond werd dat dedopamine verhoogt in de nc accumbensbij het geven van pijnlijke electroshocks aan ratten. Er bestaan ontelbare onderzoeken van dergelijke onderzoeken.

Kijk, als je door wetenschappelijk onderzoek wéét dat dopamine betrokken is bij het circuit in de hersenen van gevaar, vergif, doodsangst, genot, verbeelding, verwachting, beloning en straf te maken heeft, aversie ..

hoe komt het dan in godsnaam dat zij wereldwijd rokers nicotineverslaafden gaan noemen omdat de dopamine verhoogt in de hersenen !??

Door het negeren van bewijzen over de functie van dopamine en nc accumbens nemen deze professoren een enorme last op hun schouders door miljoenen rokers onterecht verslaafd te noemen.

Eens benieuwd hoe lang het duurt voordat ze dat gaan toegeven? 75 jaar? De volgende generatie Royal College of Physicians misschien?

 

6. Deze Slechte Vorm van Wetenschapverhindert Rokers om te Stoppen met Roken

Kijk, op basis van deze onzin heb ik mij 5 lange jaren een nicotineverslaafde gevoeld. En tot op de dag van vandaag, zelfs 5 jaar nadat ik dit allemaal ontdekte, vind ik het enorm frustrerend dat op basis van deze theorie miljoenen rokers dénken dat ze nicotineverslaafd zijn.

Het dénken dat je nicotineverslaafd bent is één van de redenen waarom rokers niet kunnen stoppen met roken en zelfs angst hebben om te stoppen met roken. En deze angst heeft de roker van de wetenschap geërfd, niet van de tabaksindustrie.

De tabaksindustrie heeft met zijn stille-holocaust-strategie als genoeg leed veroorzaakt bij de roker. De wetenschapper duwt de roker nog dieper in zijn angst en miserie.

En dàt, is waarom ik deze methode ontwikkeld heb. Om die onzin aan te klagen en om rokers te laten kijken dat ze géén nicotineverslaafden zijn. Dat stoppen met roken een spel kan zijn, als je maar NIET de spelregels van de wetenschap en Big Pharma volgt.

Mocht het je interesseren, je vindt deze onderzoeken terug beneden aan deze pagina

Zoals ik zei: wetenschap moet er zijn om ons gezond verstand te dienen, niet om het te vervangen. Mensen moeten resultaten van wetenschappelijk onderzoek met gezond verstand interpreteren.

En dat is in het onderzoek naar nicotineverslaving niét gebeurd en moet dringend rechtgezet worden als ze oprecht rokers willen helpen om te stoppen met roken.

Bovendien is het de genialiteit en het wonder van jouw lichaam geweld aandoen.

‘Als Wàt Iemand zegt Totaal Verkeerd is, hebben Titels, linten, naam en faam voor mij totaal geen betekenis.’

Aandacht!

Vond je het de moeite waard om te lezen? Druk dan op één van de knopkes. Wie weet gaat mijn dopaminegehalte dan wel omhoog ;-)

Soortgelijke Blogberichten

Bekijk ook interessante artikels uit andere categorieën

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Delen met iemand die je kent?