Als je een roker wil vergelijken met een persoon die heroïne gebruikt is het belachelijk om dat te doen op basis van de dopamine hypothese die wetenschappelijk gezien kant noch wal raakt.
Als je het dan toch wilt vergelijken, dan moet je ook zo correct zijn om ALLE aspecten te vergelijken: sociale, mentale, fysieke, relationele en professionele aspecten.
Chocolade zet géén Gelukshormonen vrij!
De wetenschap maakt exact dezelfde denkfout door te stellen dat chocolade gelukshormonen zou vrijzetten omdat er dopamine vrijkomt.
Het feit dat je je gelukkig voelt als je chocolade eet, is omdat je jezelf iets lekkers gunt, omdat het lekker smaakt en omdat het lekker ruikt. Dit heeft niets te maken met dopamine.
De Enorme Verschillen tussen Heroïne en Nicotine
Maar laten we de VERSCHILLEN eens bekijken, want het is even absurd om nicotine met heroïne te vergelijken.
Het zijn totaal verschillende stoffen met een totaal andere chemische werking. Heroïne geeft een totaal verdovende en euforische werking.Nicotine geeft enkel stress, misselijkheid, draaierigheid, een verhoogde hartslag en spierpijn.
Bovendien is wetenschappelijk aangetoond dat wanneer nicotinerechtstreeks in de aders gespoten wordt, dat deze persoon een gevoel van angst, opgejaagheid en beverigheid ervaart. Géén roes of een gelukzalig gevoel zoals de heroïnegebruiker dus.
Bovendien zijn de onderliggende mentale en emotionele redenen waarom mensen die stoffen gebruiken totaal verschillend.
Laten we daarom onomwonden kijken naar de verschillen tussen een persoon die heroïne gebruikt en een persoon die rookt.
Verschil 1: Nicotine veroorzaakt geen Roes
Een eerste onmiskenbaar verschil, is dat nicotine in tegenstelling tot bijvoorbeeld alcohol, cocaïne of heroïne, totaal, maar dan ook totaal geen roes teweegbrengt.
Ik heb nog nooit een roker zien hallucineren tijdens het roken van een sigaret. Het enige dat hij ervaart, is een draaierig, misselijk gevoel dat getuigt van de giftige werking van nicotine en een acuut zuurstoftekort in de hersenen.
Verschil 2: Onderliggende redenen voor gebruik
Als we gaan kijken naar de onderliggende redenen waarom mensen beginnen te roken of heroïne beginnen te gebruiken, zijn dat heel verschillende onderliggende redenen.
Iemand die een stof zoals heroïne begint te gebruiken, heeft over het algemeen ernstige emotionele, mentale en financiële problemen en probeert deze te ontvluchten in een roes van heroïne.
Een roker begint te roken omdat hij nieuwsgierig is geworden naar wat een sigaret nu eigenlijk is door de bedrieglijk truc met tabak voor kinderen van de tabaksindustrie.
Verschil 3: Professioneel Functioneren
Als we het professionele leven van de roker er op nahouden, dan is dat over het algemeen normaal.
Oké, een roker krijgt wel eens (terecht) kritiek omdat hij regelmatig een sigaret gaat roken. Maar over het algemeen functioneert een roker normaal op zijn werk.
Mensen die problemen hebben door een overmatig gebruik van alcohol, heroïne, of cocaïne, krijgen vroeg of laat, problemen op hun werk met ontslag tot gevolg.
Verschil 4: al ooit een Roker in een Ontwenningskliniek gezien?
Er zijn oneindig veel rokers gestopt met roken, zonder dat ze werden opgenomen in een ontwenningskliniek te gaan.
Anderzijds is het zo, dat mensen die proberen te stoppen met het gebruik van heroïne, cocaïne en alcohol bijna altijd moeten opgenomen worden in een ontwenningskliniek.
Verschil 5: Relatie en Sociaal leven
Heb je al eens gekeken naar de impact van alcohol of heroïne op een relatie of het sociale leven?
Ik denk dat ik niet overdrijf al ik zeg dat die impact oneindig veel zwaarder doorweegt dan de invloed van een sigaret op een relatie of op het sociale leven van de roker, alsook op het gezinsleven in zijn totaliteit. Een roker heeft over het algemeen normale relaties en een normaal sociaal leven.
Verschil 6: Heroinegebruikers gebruiken steeds meer, rokers roken steeds minder
Heroïnegebruikers zullen steeds meer heroïne gebruiken, op zoek naar een moment van ‘rust’ om hun emotionele pijn en hun mentale problemen te ontvluchten, totdat hun leven totaal verwoest is.
Het aantal dagelijkse rokers daalt gestaag. Bovendien roken ze -door het rookverbod op openbare en sociale plaatsen -steeds mindersigaretten per dag.
Nog een mooi voorbeeld waarom nicotine niet verslavend is.
Verschil 7: een Overdosis Nicotine vs een overdosis Heroïne.
Ken je het verschil tussen een overdosis heroïne en een overdosis nicotine door te roken?
Het eerste geval moet ik je zelfs niet uitleggen. Een heroïne gebruiker zal steeds meer heroïne gebruiken -op zoek naar de roes en de vlucht uit zijn pijnlijke realiteit, dat hij op een bepaald moment sterft aan een overdosis heroïne.
De roker heeft na zijn overdosis nicotine de volgende dag last van de toxische effecten van nicotine. Je kent dat wel, het zondagmorgen gevoel, nadat je op een zaterdagavond de ene sigaret na de andere. Maar dat is het dan ook.
PS: Een roker zou NOOIT nicotine rechtstreeks in zijn aders spuiten, omdat het een gevoel van angst, paniek en een ziek gevoel zou veroorzaken.
Conclusie:
‘Degene die beweert dat nicotine verslavender is dan heroïne weet gewoon niet wat hij zegt. Moet je daarom professor geworden zijn, om zulke dwaze conclusies te trekken?
Bovendien beseft hij niet hoe hij -door zijn geloofwaardigheid-rokers angstig maakt en hij hen eigenlijk verhindert om te stoppen met roken.’
Tevens overlaadt deze vergelijking de roker onnodig met angst, een gevoel van zwakte, schaamte, schuldgevoel en zelfdestructieve woede.
Het breekt zijn wilskracht, zijn zelfwaarde en zijn zelfvertrouwen. En laat dat nu ewact nodig zijn wat je nodig hebt om te stoppen met roken.
Bovendien verlamt het de roker met faalangst waardoor hij de volgende stoppoging niet eens meer durft te ondernemen.
Wéér een fraaie zet van de wetenschapper voor wie psychologie een pseudowetenschap is.